torstai 26. marraskuuta 2015

Tee käsin ja tallenna digitaalisesti


Perusopetuksessa kotitalous on yksi taito- ja taideaineista ja se tarjoaa oppilaalle monipuolisen mahdollisuuden oppia käytännössä niin ruoanvalmistuksen, leivonnan, kodinhoidon kuin vaatehuollon perusteita. Näiden käytännön työtaitojen lisäksi merkittäviä ovat myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen sekä tiedonhankinta- ja käsittelytaitojen omaksuminen.



Opetussuunnitelmatyötä tehdään parhaillaan ja yksi sen mukaisista laaja-alaisista osaamistavoitteista on tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Sitä luonnehditaan tärkeäksi kansalaistaidoksi sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Se on siis oppimisen kohde ja väline.



Tieto- ja viestitätekniikka on vallannut niin kodit kuin kädet ja se haukkaa suuren osan arkisen yhdessäolon ajasta, mutta avaa myös kotitaloudessa uusia näkökulmia ja tarjoaa mahdollisuuksia. Esimerkiksi ennen kotitaloustunneilla parempiin suihin kadonneet tunneilla valmistetut tuotokset saadaan paremmin näkyville ja tehdyistä töistä konkreettinen kuva digitaalisessa muodossa vaikkapa oppiaineen blogiin tai Instagram-tilille. Näin myös kädentaidot  pääsevät esille, johon tieto- ja viestintätekniikka on oiva väline. Mottona olkoonkin ”tee käsin ja tallenna digitaalisesti”.



Peltolan kotitalouden kuulumisia voi seurata myös Facebookin kautta, jonne päivittyvät viikoittain oppiaineen kuulumiset ja ennen kaikkea ne käden tuotokset. Käy siis tykkäämässä meistä myös Facebookissa! Tekstin kuvituskuvina on väkähdyksiä seiskaluokkalaisten joululeivontakerralta.


Keraminen pipariukko vahti pipareiden paistoa 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti